2020-11-14 13:03:49• hírek • Szatmár.ro

Van rá esély, hogy idén már nem nyitnak újra az iskolák – Kallós bízik benne, hogy mielőbb helyreáll a rend

Miután néhány napja a kormány jóváhagyta annak lehetőségét, hogy amennyiben a tanügyminisztérium úgy dönt, idén már ne nyissanak ki a tanintézmények, erre törvényes lehetősége is legyen, így könnyen lehet, hogy ezt alkalmazni is fogja a tanügyminiszétrium. A határozat értelmében a tanügyminisztériumnak jogában áll november 20. és december 31. között elrendelni az oktatás fizikai jelenlét mellett történő felfüggesztését, és az év hátralevő részében online megszervezni, azaz ily módon tovább folytatni az oktatást.

A témával kapcsolatban Kallós Zoltán, Szatmár megye helyettes főtanfelügyelője is állást foglalt a Szatmár.ro kérésére.

Elmondta, megyénkben felemásan tudná értékelni az online oktatási folyamatot, hiszen vannak települések, ahol ez jól működik, viszont élnek olyan diákok is a megyében, akiknek nincs otthonukban sem internet-hozzáférés, sem birtokukban táblagép, okostelefon, vagy számítógép. Sőt, van akinél még áram sincs a lakásban. Viszont sok esetben, ha lenne is internet, vagy kapnának táblagépeket ezek a diákok, – például előkészítő osztályban, de nem csak – szükség lenne a szülő segítségére is a tanulásban, viszont ha a szülő analfabéta, akkor ez a folyamat megvalósíthatatlan.

„Természetesen Szatmár megye is fog kapni táblagépeket a tanügyminisztériumtól, elvileg december közepén, de azokon a gyerekeken, akiknek a szülei analfabéták, nem fog segíteni. Lehet ott a legjobb internet, vagy a legkorszerűbb táblagép, ha nem kap majd otthon segítséget, nem fog tudni részt venni az online oktatásban” – mutatott rá Kallós.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy személy szerint nem is tartja túl hatékonynak ezt az oktatási formát.

„Természetesen mindenkinek meg kell értenie azt, hogy most egy speciális helyzet előtt állunk, a vírus okozta világjárvány egy furcsa helyzetet idézett elő, ezért valamilyen formában természetesen oktatni kell, erre pedig az online megoldás az egyetlen lehetőség. De én úgy gondolom, amilyen hamar csak lehet, vissza kell térni a fizikai jelenléttel való oktatásra, mert nem hasonlítható össze a kettő hatékonysága. Sajnos sok esetben az is előfordul, hogy a diákoknak akár 6-8 órát is kell ülniük a számítógép előtt, ami semmiképp nem tesz jót nekik. Úgy gondolom, a kis osztályokban az online órák effektív időtartamát legfeljebb 25-30 percre kellene korlátozni. A pedagógusok munkaideje attól, hogy az órák rövidebbek lennének, nem korlátozódna, hiszen azt a rengeteg munkát, amit az online órákra való felkészülésbe fektetnek, így is-úgy is el kell végezniük.


Úgy gondolom, miután a világjárvány véget ér, mert egyszer véget ér, az online oktatásnak az után is helye lesz az oktatásban. De ahhoz, hogy az jól működjön, új kerettanterveket kellene készíteni. El kell indítani egy folyamatot, amely során a különböző tantárgyakat vizsgálva meg kell állapítani, mi az, amit az illető tantárgyból meg lehet tanítani online, és mi az, aminek nincs ott a helye. De ez még kicsit odébb van.


Természetesen van, ami jó az online-ban, például az ügyintézés, sok mindent otthonról el lehet intézni, anélkül, hogy sort kellene állni, stb., tehát ehhez hozzá kell szokni. Viszont az oktatás teljes online térben történő megvalósítása elég alacsony hatásfokkal bír. Meglátásom szerint bármennyire is lelkiismeretesen dolgoznak a pedagógusok, ez az oktatási forma nem helyénvaló, legalábbis ötödik osztály alatt biztosan. Afelett talán már van némi hatékonysága, de a kisebb gyerekekkel nagyon nehéz” – összegezte a főtanfelügyelő-helyettes.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: